Alakítsd a városod! – kiállítás

Alakítsd a városod! – kiállítás

  • 10

Az „Alakítsd a városod!” projekt során pécsi diákok gondolkodtak azon, hogyan tehetnék szebbé és fiatalok számára is élhetőbbé a város köztereit. A kiállítás a diákok ötleteit mutatja be, olyan köztéri beavatkozások vízióit, amelyek a számukra fontos helyszínekre és hétköznapi problémákra reflektálnak.

Első lépésben iskolai ParticiPécs foglalkozásokat szerveztünk a diákoknak. A foglalkozásokon 180 diák 35 köztéri beavatkozás ötletét dolgozta ki, ezek közül 15-öt mutatunk be a kiállításon. Az ötletek a facebook oldalunkon találhatóak.
A diákok ötletei közül a 15 legjobbnak ítélt munkát kiállításon mutattuk be a Pécsi Civil Közösségek Házában, 2016. január 7-14 között. Az ötleteket szakmai zsűri bírálta el, és a városlakók is szavazhattak a nekik leginkább tetsző ötletre. A zsűrit Csaba Ders, főépítész, Horváth András, Dél-Dunántúli Építész Kamara elnöke és Gyergyák János, a PTE PMMIK, Urbanisztika Tanszék adjunktusa alkották.
A szakmai zsűri által a legjobbnak ítélt és a legtöbb szavazatot kapó ötletet 2016 tavaszán a kultúrAktív Egyesület a diákokkal és a PTE Műszaki és Informatikai Kar építész hallgatóival közösen valósítja meg. Az ötletek kimagasló minőségére való tekintettel a főépítész javaslatára a nyertes ötleten kívül hét további ötletet válogatott a zsűri a „megvalósításra javasolt” kategóriába.

Foglalkozásvezetők: Tóth Eszter, Tóthné Pfaff Éva
Játékvezetők: Borbás Renáta, Borbás Réka, Divéki Lili, Gyergyák János, Plutzer Anikó
Látványtervek: Borbás Renáta, Borbás Réka
Installáció: Zilahi Péter
Szöveg: Tóth Eszter
Fotó: Hegyi Júlia Lili
Szakmai zsűri: Csaba Ders, Gyergyák János, Horváth András
Helyszín: Civil Közösségek Háza
Az Alakítsd a városod! program Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával valósult meg, „Városi civil pályázat 2015” keretében.